Toegankelijke lectuur en informatie facebook
Selecteer een pagina

Braille omzetten

Voor blinde leerlingen en studenten is het brailleschrift een belangrijke leesvorm.
De tekst wordt geconverteerd en bewerkt met speciale braillesoftware. Na een grondige controle en validatie drukken we af met professionele brailleprinters. Je kan kiezen voor enkelzijdige of dubbelzijdige afdruk.

Voor beginnende lezers is interlinie mogelijk: dit is enkelzijdige afdruk met een extra grote ruimte tussen de brailleregels. Het brailleboek krijgt een dubbele paginering: zowel de paginanummering van het brailleboek als deze van het originele boek.

De bladen worden ingebonden met ringen, zodat ze volledig vlak kunnen gelegd worden, handig om te lezen.

Voelbare figuren

Staan er belangrijke afbeeldingen in je studieboek of cursus? Transkript maakt er reliëffiguren van. Met een programma voor grafische bewerkingen wordt de originele tekening vereenvoudigd tot duidelijke lijnen en vlakken en van braillelabels voorzien. Eenmaal op ‘zwelpapier’ geprint, gaat de tekening door een speciaal oventje. Door warmte en licht komt de zwarte inkt op het zwelpapier omhoog, waardoor de tekening voelbaar wordt.

Als alternatief stellen we de ViewPlus-technologie voor. Hierbij wordt de tekening met de speciale Tiger® braillesoftware gemaakt. Een grafische brailleprinter drukt de tekening op gewoon papier af. De lijnen en vlakken zijn gevormd door dicht op elkaar staande puntjes die in hoogte kunnen verschillen. Met kleurendruk en de tekst in inkt erbij krijg je een voelbare figuur die ook voor (slecht)ziende lezers geschikt en leuk is.