Toegankelijke lectuur en informatie facebook
Selecteer een pagina

Braille

Braille

Voor vele blinde en zwaar slechtziende personen is het brailleschrift een onmisbare leesvorm. Sinds het ontstaan van Transkript in 1981 werd heel wat expertise en knowhow ontwikkeld. Professionele brailledrukkers en aandacht voor de juiste papierkeuze zorgen voor een onberispelijke afdrukkwaliteit.

De omzettingen van Transkript zijn conform de braillestandaard voor algemeen gebruik in Vlaanderen en Nederland.

Teksten in braille omzetten gebeurt via tekstverwerking. Een speciaal brailleprogramma zet de teksten om in brailletekens. Daarna worden de documenten grondig gecontroleerd en gevalideerd. Eens printklaar, worden de boeken of teksten afgedrukt met behulp van een enkel- of dubbelzijdige brailleprinter. Indien gewenst worden de bladen ingebonden met ringen, zodat ze volledig vlak kunnen gelegd worden, handig om te lezen. Brochures of tijdschriften worden afgedrukt in katernen en samengehouden door middel van zware nieten.

Braille autoriteit

De Braille Autoriteit

Transkript is actief lid van de Braille-autoriteit, een belangrijk samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met de creatie van standaarden voor het brailleschrift in het Nederlandse taalgebied.

De website van de Braille Autoriteit bevat heel wat informatie en fungeert tevens als discussieplatform.

Clear vision

Clear Vision

Clear Vision is een techniek die toegepast wordt bij kinder- en prentenboeken. De tekst van het boek wordt in braille op transparante folie gedrukt en dan tussen de bladzijden van het originele boek gevoegd. Op die manier kunnen ziende (groot-)ouders en blinde kinderen (of omgekeerd) samen hetzelfde boek lezen.

Deze methode is ideaal voor prentenboeken, aangezien de ziende lezer de tekeningen kan beschrijven terwijl de tekst wordt gelezen door de blinde persoon. Wens je jouw prentenboek te laten omzetten in een Clear Vision prentenboek? Mail ons.