Toegankelijke lectuur en informatie facebook
Selecteer een pagina

Kortrijk – 1.635 slechtzienden en blinden luisteren voortaan naar stadsmagazine: “Mijn vrouw hoeft het nu niet meer voor te lezen”

KORTRIJK/HEULE – Het gratis stadsmagazine, met een maandoplage van 45.480 exemplaren, is nu ook beschikbaar in luistervorm voor de naar schatting 1.635 slechtzienden (zo’n 20 op 1.000 inwoners heeft een visuele beperking) en blinden (ongeveer 1 op 1.000) in Kortrijk. “Ik ben heel tevreden dat het nu toegankelijker is, want ik ben er altijd nieuwsgierig naar”, zegt de blinde Dirk Samyn uit Heule.

Kortrijk trekt ook voor slechtzienden en blinden de kaart van inclusie. De stad laat in dat kader het stadsmagazine vanaf de editie april 2022 inlezen door Transkript. Dat productiehuis leest het magazine professioneel in, om ze voor mensen met een leesbeperking in een luistervorm toegankelijk te maken. En daar is tandarts op rust Dirk Samyn (73) uit Heule, hij werd in 1990 blind door een Retinitis Pigmentosa (RP) netvliesaandoening, heel gelukkig mee.

Ik vind alle regionale info, die ik ook via het stadsmaga­zi­ne oppik, heel belangrijk. Zo staat er ook over elke deelgemeen­te wel iets in – Dirk Samyn

Normaal leest zijn vrouw Christine Dejaegher (73) het stadsmagazine voor. “Maar dat hoeft nu niet meer. Wat me veel meer autonomie geeft. En het is kwalitatief top, ze doen dat prima bij Transkript. Ik vind alle regionale info, die ik ook via het stadsmagazine oppik, heel belangrijk. Zo staat er ook over elke deelgemeente wel iets in. Waardoor ik erover kan meepraten met de mensen. Ik sport ook nog veel, zoals lopen (met de hulp van een buddy aan een koord) en zwemmen. Ook hierover staat er vaak info in het stadsmagazine.”

Bron: https://www.hln.be/kortrijk/1-635-slechtzienden-en-blinden-luisteren-voortaan-naar-stadsmagazine-in-kortrijk-mijn-vrouw-hoeft-het-nu-niet-meer-voor-te-lezen~ac24d101/, 29 maart 2022