Daisy consortium

Daisy

OVER DAISY EN HET PLATFORM DAISY VLAANDEREN

1. Wat is Daisy?

In 1996 werd door een aantal vernieuwingsgezinde, over de hele wereld verspreide blindenbibliotheken het Daisy-consortium opgericht. DAISY staat voor Digital Accessible Information System. DAISY is intussen uitgegroeid tot een wereldwijde standaard voor een nieuwe generatie digitale boeken, waarin iemand met een leeshandicap haast even gemakkelijk kan bladeren als een andere lezer in een gedrukt boek.
Meer informatie over Daisy vindt u op de (Engelstalige) website www.daisy.org.

2. Voordelen van Daisy

In vergelijking met de vroegere gesproken boeken op cassette, biedt de Daisy-leesvorm heel wat voordelen:

  • een groter gebruiksgemak: de luisteraar heeft niet meer te maken met verschillende cassettes, want op één cd is er plaats voor een volledig boek. Ook het lastige terugspoelen van cassettes is verleden tijd.
  • betere zoekmogelijkheden: dank zij de structuur die in het boek werd aangebracht, kan de luisteraar heel gemakkelijk navigeren naar de gewenste bladzijde, een bepaald hoofdstuk of paragraaf. Hij kan een register raadplegen of markeringen aanbrengen. In een Daisy-tijdschrift kan vlot genavigeerd worden van artikel naar artikel.
  • er is geen wachtperiode meer in de speciale bibliotheek. De gevraagde boeken worden onmiddellijk op CD gebrand en naar de luisteraar verstuurd.
  • en tenslotte een betere geluidskwaliteit: een digitale opname op cd-rom is merkelijk beter dan een analoge op cassette. Zelfs bij veelvuldig gebruik is er geen kwaliteitsverlies.

3. Hoe kan je Daisy-lectuur beluisteren?

Wie een Daisy-boek of -tijdschrift wenst te beluisteren, gebruikt best aangepaste afspeelapparatuur. Er zijn verschillende mogelijkheden: met een Daisy-speler (een tafelmodel of een walkman) of met speciale software op een computer.
Een bruikbaar alternatief is ook een CD- of DVD-speler met MP3-optie. Elk Daisy-boek of  tijdschrift werd immers gecomprimeerd naar een MP3-formaat en is dus perfect afspeelbaar op een dergelijk toestel, al zijn de navigatiemogelijkheden dan wel beperkt.
De meeste Daisy-afspeelapparaten zijn even gemakkelijk te bedienen als een cassettespeler, maar ze bieden daarnaast extra comfort:

  • de afspeelsnelheid kan worden versneld of vertraagd, zonder dat de kwaliteit van het gesproken woord wordt aangetast.
  • de Daisy-speler onthoudt waar men bij het beluisteren van een cd-rom is gebleven.
  • op eender welk moment kan informatie opgevraagd worden over de positie in het boek: de informatietoets verklapt de voorbije en de resterende speelduur.
  • met een Daisy-speler kunnen ook gewone audio-cd’s beluisterd worden.

De nieuwe generatie Daisy-toestellen heeft een grote opslagcapaciteit en maakt het ook mogelijk boeken, kranten en tijdschriften te "downloaden" en/of te "streamen".

4. Het platform Daisy Vlaanderen

In Vlaanderen zijn vele organisaties betrokken bij het Daisy-gebeuren, dat constant in evolutie is.
Ze willen creatief op zoek gaan naar de best mogelijke navigeerbare leesoplossingen voor mensen met een leesbeperking. Er is nood aan een beleidsmatig overlegorgaan, dat er voor kan zorgen dat er coördinatie is wat betreft de gekozen Daisy-toepassingen, volledig in functie van een optimaal Daisy-aanbod voor de gebruiker.
Het samenwerkingsprotocol Daisy Vlaanderen werd ondertekend op 1 oktober 2010.

In de schoot van het overlegplatform Daisy Vlaanderen wordt vandaag actief getest en gewerkt aan de realisatie van een Daisy Online Webdienst. Kamelego, Transkript en de Luisterpuntbibliotheek wensen in de nabije toekomst de kranten, boeken en tijdschriften niet alleen aan te bieden op een cd-rom, maar ook via het internet. Dit betekent niet alleen dat de lezer een gemeenschappelijk lectuuraanbod zal terugvinden op één website, maar dat de gewenste Daisy-producten ook kunnen gelezen worden via streaming of downloaden. Bij de ontwikkeling van deze dienst wordt veel aandacht besteed aan het gebruiksgemak.

fiche de Sony tablet s http://belgiquepharmacie.be/ classe de drogue et d’alcool en ligne